Bygg din egen garderobslösning

Lyckas du inte hitta en garderob på marknaden som passar in på det du söker? I dessa lägen kan det vara aktuellt att dra på sig snickarbyxorna och själv komponera ihop den ultimata förvaringslösningen.

Planera efter dina behov

När det kommer till garderobsförvaring kan behoven se väldigt olika ut från familj till familj. Se därför till att planera utifrån just den typ av förvaring som ni behöver. Är tanken att alla familjens kläder ska få rum här, eller är det endast kläder för en person som ska rymmas? Ska barnen nå att komma åt sina kläder, eller går det bra att planera förvaring på hög höjd? Kommer mängden kläder att öka eller minska framöver?

Har du mycket skor, eller är det kanske väskor som är din grej? Se i så fall till att få ordentligt med plats till dessa saker när du planerar din garderob. Det finns en mängd olika sätt som man kan förvara specifika plagg på och det är egentligen bara kreativiteten som sätter gränserna.

Underlätta med rätt material och verktyg

Att man använder sig av ordentliga verktyg när man ska bygga en möbel kan vara direkt avgörande för hur slutresultatet kommer att se ut. Någonting som kan underlätta arbetet är att använda en spikpistol, som inte bara sparar tid och kraft utan även gör det enklare att få till ett mer precist arbete. Vid första anblick kan verktyg som dessa kännas otäcka att använda om man inte är van, men efter ett par försök brukar de flest få in snitsen på det hela.

Ett annat sätt att göra bygget lite enklare är att ta hjälp av färdiga stommar när man bygger sin garderob, som men lite kreativitet kan förändras till en unik förvaringslösning. Till exempel har IKEA, Bauhaus och många andra byggvaruhus stommar som kan fungera som ett bra grund för din garderob. Utefter det kan du ta fram specialbyggda förvaringslösningar för att optimera ytan.

Dörrarna – En viktig detalj

Det är inte bara invändigt som garderoben bör personanpassas. Även valet av dörrar kan vara mycket viktiga. Ska möbeln stå vid ett trångt utrymme kan skjutdörrar vara det bästa alternativet, då dessa inte tar upp någon extra plats när de öppnas. Samtidigt låter inte dessa dig få en överblick på samtliga kläder samtidigt. Ett ytterligare knep att spara plats på är att välja spegeldörrar, som både blir en fin utsmyckning samt att de fyller en viktig funktion. Dessutom kan de ge illusionen av att rummet känns större.

Fyra DIY-tips för din garderob

När man ska få ordning i sin garderob finns det idag en mängd olika produkter på marknaden som kan hjälpa dig med detta. Dock behöver förändringen inte kosta dig speciellt, mycket, då många saker du kan dra nytta utav redan finns i ditt hem. Här kommer några tips på hur du kan ta saker som du sett som skräp till enkla garderobsräddare.

Glasburkar håller plats för dina smycken
Klara glasburkar som tidigare innehålls sylt, barnmat eller annat hamnar oftast på återvinningen när dem har tömts på sitt ursprungliga innehåll. Men dem kan även komma till god användning i form utav förvaring på annat sätt. Om du har ett hyllplan i din garderob eller på väggen utanför den kan du undertill skruva fast glasburkarnas lock med ovansidan mot hyllans undersida. Här kan du sedan skruva fast burkarna som då hänger under hyllplanet och ger dig en överskådlig förvaring för allt ifrån örhängen och broscher till hårnålar och tofsar som kan vara användbart nr du ska sammanställa din outfit.

Dela upp med hjälp utav lådor
I en byrålåda kan det lätt bli rörigt bland alla saker som ska samsas om platsen. Någonting man kan göra för att minska på röran är att dela upp lådan i flera mindre fack, där varje sak har sin plats. Idag finns det speciella låd-avskiljare att köpa, men man kan enkelt ordna detta med hjälp utav mindre kartonger, såsom skokartonger eller liknande. Vill man få det hela att se lite roligare kan man klä in lådorna i något fint papper eller måla dem.

Dubblera antalet galgar så samma yta
När du nästa gång dricker någonting ur en burk – se till att spara den lilla metall-flärpen som används för att öppna burken. Denna kan nämligen komma till stor nytta i din garderob! Genom att trä denna över kroken på din galge, kan du hänga på en ytterligare galge på den redan befintliga, utan att det tar upp mer plats på stången i garderoben.

Glöm inte dörrens möjligheter
En yta som många glömmer bort att dra nytta utav när de ska organisera i sin garderob är dörrens insida. Denna del är lika dold som garderobens insida nä de är stängd och kan i många fall ge dig möjligheten till ännu mer översikt bland dina saker. Här kan du till exempel hänga upp en liten anslagstavla, där du med hjälp utav häftstift kan organisera dina smycken på ett översiktligt sätt. Har du ingen anslagstavla till övers kan ett grytunderlägg i kork fylla samma funktion.

6 tips för att rensa ur garderoben

En genomgående stil i din garderob kan göra det enklare för dig när du ska klä dig

Inför hösten kan det kännas skönt att rensa ur garderoben för att få en nystart inför att skola, jobb och vardag i allmänhet drar igång igen. Det finns en mängd olika sätt som man kan göra detta på och här följer en utförlig guide kring hur du enkelt maximerar din garderob, genom att minimera innehållet i den.

Töm ut alla plagg
Se garderoben som en tom canvas genom att börja det hela med att tömma ut alla dina plagg. Måla gärna upp en bild framför dig kring vilken stil du känner att du trivs i och vilka typer utav plagg du känner dig bekväm med och på så vis vill fylla din garderob med. Att ha detta i åtanke medans du rensar kan göra det hela lite enklare och undvika att spara kvar alltför många plagg som inte används.

Ta en plagg-typ i taget
Det kan kännas ganska överväldigande att rensa allting på en gång, men någonting som kan göra det hela lite enklare är att ta en plagg-typ i taget. Till exempel kan du börja med alla t-shirts för att sedan gå vidare till långärmade tröjor och efter det skjortor och koftor.

Gör en överskådlig rensning
De flesta har vissa plagg som man direkt vet om att man kommer ha kvar i sin garderob efter att rensningen är klar. Detta kan till exempel vara favorit-jeansen eller den där blusen som du köpte härom veckan. När du plockat fram alla plagg utav samma typ kan du börja rensningen med att lägga dessa plagg åt sidan, då dessa garanterat ska stanna kvar.

Sortera i olika högar
När dina guldkorn är bortplockade kommer nästa steg. Här rekommenderar vi att du utan att lägga någon större emotionell tanke i det hela, sorterar plaggen i tre olika högar – ha kvar, kanske samt ta bort.När detta är gjort går du igenom en utav högarna i taget.

Festklänningar är ett typiskt exempel på plagg som ofta bara används en gång

Plaggen som du väljer att spara kan du direkt lägga tillbaka på rätt plats i garderoben. Oftast blir det dessa plagg som är en bra grund i garderoben, som du sedan kan förgylla med det du väljer att spara ifrån kanske-högen.

Plaggen som hamnar i kanske-högen kan vara sådant som du enbart använt en gång eller inte vet om det passar. Dessa plagg kan behöva lite extra eftertanke innan du gör ett beslut kring dess framtid. Många kör enligt ettårs-regeln, där plagg som inte kommit till användning under det senaste året får försvinna. Ett tips här kan vara att även se vilka plagg som du redan sparat kvar i din garderob. Passar detta plagg ihop med dessa, eller har du kanske redan sparat ett plagg som är snarlikt och fyller samma funktion.

Många har plagg som de redan vid första anblick vet om att dem inte passar eller inte faller en alls i smaken. Dessa hamnar troligen i ta bort-högen. Att ett plagg hamnar i ta bort-högen behöver inte betyda att det ska kastas. Kanske har du en vän eller familjemedlem som mer än gärna ärver plagget vidare. Om inte så finns det idag en mängd olika butiker som tar in second hand-plagg, antingen för att sälja vidare eller för att återvinna tyget. Plagg som har ett emotionellt värde, till exempel klänningen du bar på studenten eller vid din dotters bröllop, kan däremot sparas, men på en annan plats än i din garderob.

Se över din förvaring
På samma sätt som man kan göra sig av med plagg som har tappat formen kan galgar och annan förvaring behöva ses över. Att ha likadana galgar kan ge ett prydligt intryck till garderoben och även höja upplevelsen av att plocka fram kläder att bära. Det finns idag en mängd olika förvaringslösningar på marknaden och det kan vara väl värt att se vad som finns till just din garderob och som kanske kan lösa din förvaring på ett smidigare sätt.

Gör en sista koll
När du väl har gått igenom alla plagg och hängt in allting på sin rätta plats kan det vara bra att göra en sista koll över det du nu har kvar i din garderob. Är det kanske någonting som fattas och måste upp på din inköpslista? Utifrån denna lista kan du framöver se till att enbart få in nya plagg som faktiskt kommer till användning.

Nya knoppar och handtag kan lyfta din garderob

När man ska köpa sig en ny möbeln kan det vara svårt att hitta en som exakt stämmer in på alla de önskemål som man har. Ett alternativ då är att välja en modell som är så snarlik det du eftersöker och sedan själv få till de sista detaljerna. Att byta ut knoppar eller handtag på en garderob, eller annan möbel för den delen, är någonting som går på ett par minuter och snabbt kan piffa upp din möbel.

På de flesta garderoberna som säljs idag är handtaget i samma färg som övriga möbeln, för att de ska bli så diskreta som möjligt. Genom att istället byta ut dessa till handtag i en helt annan kulör och material kan det hela bli en snygg detalj som inte bara lyfter möbeln i sig, utan även rummet. Att lossa de gamla knopparna eller handtagen brukar inte vara speciellt svårt, utan oftast sitter dessa endast med en skruv. De hål som då blivit i möbeln kan sedan återanvändas för att få fast de nya beslagen.

Det som du bör tänka på när du väljer handtag eller knoppar till din garderob är att måtten stämmer med de ursprungliga. Detta gäller främst för vanliga handtag, som i många fall är fästa med två skruvar. Att köpa nya handtag med samma avstånd för skruvarna som de gamla underlättar en hel del när du ska fästa dit dem, då du inte behöver tänka på att borra nya hål.

idag finns knoppar och handtag att köpa i såväl byggvaruhus och mindre detaljhandel. Är du ute efter det lilla extra kan det vara värt att göra en sökning på nätet eller så går du loss i second-hand butikerna där du kan hitta unika beslag ifrån gamla möbler.

Knoppar finns idag i en mängd olika material, färger och former. Är man riktigt pysslig kan man till och med skapa egna sådana utav små föremål och en skruv. Till exempel kan små leksaksdjur bli roliga knoppar i barnens rum. En ytterligare variant som är väldigt populär idag är att fästa en vikt läder-rem med en spik med större huvud, så att det blir som en ögla du kan öppna med.

4 olika sätt att organisera sin garderob på

Att hitta det specifika plagg som man letar efter i sin garderob är inte alltid så enkelt, men genom att hålla ordning i garderoben kan det hela bli lite enklare. Det finns en mängd olika sätt som man kan organisera sina kläder på, så att man enkelt får en överblick över sina saker. Här kommer fyra olika metoder, där någon utav dem förhoppningsvis kan passa dig:

Efter färg
Att färgkoordinera sina kläder är ett prydligt sätt att förvara dina kläder på. För det första ger det garderoben ett städat intryck, samtidigt som du lätt kan kombinera ihop en outfit. Inför en shoppingtur kan du genom en enkel titt i garderoben få en uppfattning om vad det är du behöver införskaffa, eller vad du redan har en stor mängd utav. Dock kan detta kräva en del underhåll och att lägga in nytvättade plagg kan ta längre tid än vad det annars skulle ta.

Efter plagg-typ
Det vanligaste sättet att dela upp sin garderob på är genom att lägga t-shirts ihop med t-shirts, långärmade tröjor ihop med långärmade tröjor och så vidare. Att göra på det här viset gör att du direkt vet var du ska leta när du är ute efter ett specifikt plagg. Dock kan det lätt bli så att de plagg som ligger nederst i högarna inte kommer till användning, vilket är opraktiskt och oekonomiskt.

Efter tillfälle
Många har plagg i garderoben som enbart är ämnade för att bäras vid speciella tillfällen, som till exempel på en fest eller på jobbet. Genom att sortera garderoben utifrån tillfälle har du alla plagg som hör ihop med varandra på samma ställe, vilket gör att det går snabbt att sätta ihop en komplett outfit. Det knepiga kan vara om ett plagg inte tillhör någon specifik kategori, eller om det i slutändan blir för många kategorier.

Efter årstid
Troligen har du kläder som är för varma för att användas på sommaren och för tunna för att användas på vintern. Att då sortera garderoben utifrån årstid gör att du kan strunta i att öppna specifika lådor under en del utav året och på så sätt inte ha lika mycket kläder att leta igenom när du har bråttom. Dock kan det precis som när man sorterar utifrån tillfälle vara så att en del plagg passar in på flera kategorier. Om du har möjlighet kan en annan lösning vara att efter årstid plocka ut plagg ur garderoben och förvara dem i ett förråd eller liknande, för att de inte ska ligga i vägen.

Hur stor garderob behöver jag?

När man ska köpa sig en garderob så är det en mängd olika saker som man måste utgå ifrån. En utav de viktigaste är hur mycket saker det är som man har behov utav att förvara i möbeln. Att köpa en garderob som inte rymmer det man har tänkt sig blir ofta inte ett bra köp, hur snygg eller billig den än var. Därför lönar det sig att innan du gör ditt köp, ta en ordentlig blick över vilken mängd utav kläder du har. Samtidigt kan det vara ett ypperligt tillfälle att göra en rensning och då göra dig av med saker som du inte använder. På så sätt minskar du antalet saker och kanske även storleken på möbeln du behöver.

För en person som har ett större intresse för kläder krävs ofta en större garderob än till den som inte har det. Rent generellt brukar tjejer ha behov utav en större garderob, men så måste inte alltid fallet vara. Utgå ifrån dig själv och din familjs behov när du gör ditt köp.

Garderob för flera
Om ni är flera som ska dela på en garderob är det viktig att tänka på hur era kläder ska ligga uppdelade. Rent ytmässigt så kanske det finns plats för alla era saker, men samtidigt så blir det enklare för er att få en överblick för era egna saker om ni till exempel inte förvarar alla i familjens byxor på en och samma hylla.

Storleken på garderoben kan även vara avgörande för vilken typ utav förvaring som kommer att finnas. De flesta modellerna är utrustade med en klädstång och något slag utav hyllsystem, men om du önskar utdragbara lådor och andra finesser får du då välja en större variant. När det är flera som ska få rum i en och samma garderob kan det därför vara väl värt att investera i extra garderobsinredning.

Garderobsbelysning – Praktiskt och dekorativt

När man planerar sin garderob är det ofta själva förvaringen som man har i åtanke. Men förutom den finns det flera andra saker som man bör tänka på för att kunna njuta utav sin nya garderob så mycket som möjligt. En sådan sak är belysningen, där man då brukar tala om den specifika termen garderobsbelysning.

Med garderobsbelysning menar man belysning som sitter inne i garderoben och finns till för att du enklare ska kunna hitta bland dina saker. Ibland räcker inte den övriga belysningen i rummet till, då till exempel garderobsdörren kan skymma ljusets insläpp. Med en lampa inne i garderoben får du en mycket bra punktbelysning som gör att du smidigt kan hitta det du söker.

Garderobsbelysning finns idag i flera olika varianter och en vanlig sådan är en mindre batteridriven lampa som du enkelt fäster inne i garderoben med hjälp utav en klämma eller dubbelhäftande kuddar. Dessutom finns det modeller som automatiskt tänds när du öppnar garderobsdörren, vilket gör att du alltid är garanterad ett hjälpande ljus. Dessa lampor fungerar så att knappen sitter emot dörren och släpps upp när dörren öppnas.

Garderobsinredning

När man köper en garderob så är det inte bara dess utsida som är viktig utan även vad som finns på insidan. Med garderobsinredning menar man de attribut som finns innanför garderobens dörrar och det är dessa som  hjälper dig att hålla ordning på dina plagg. 

Garderobsinredning kan finnas i flera olika former där hyllplan, korgar och stänger är några varianter. När man köper en garderob ingår det ibland inredning, medans man i andra fall får köpa till det som passar bäst för just ditt behov. För en del räcker den inredning som följer med inte till och då får man istället komplettera sitt köp.

Garderobsinredning kan även vara aktuellt för den som har inbyggda garderober i sitt hem. I många fall har dessa ingen ursprunglig inredning, utan man får själv installera det man vill ha.

Trådbackar – klassiker med god översyn
En mycket vanlig typ utav garderobsinredning är trådbackar, som du med hjälp utav skenor kan dra ut och in som vanliga lådor. Skillnaden mot dessa är att man här får en bättre översyn över innehållet. Skenorna fästes på insidan utav garderobens väggar och alternativet till det är att köpa en golvställning med färdiga skenor som du ställer in i garderoben. Dessa ställningar säljs ofta med tillhörande trådbackar.

Var kan jag köpa garderobsinredning?
Många varuhus har idag stora utbud utav garderobsinredning, allt för att du ska kunna få en så bra överblick för dina saker som möjligt. Det kan underlätta att köpa din garderobsinredning hos samma butik som du har köpt din garderob, då deras mått ofta är anpassade för varandra. På så sätt kommer du garanterat att få plats med garderobsinredningen i din garderob.

Anpassade garderober

Vilket behov man har av en stor garderob skiljer sig självklart från person till person och det är inte alltid som de garderober som finns på marknaden räcker till. Då kan det vara aktuellt att kika närmare på något av de olika garderobssystem som många möbelvaruhus idag erbjuder sina kunder. Du kan här vara med och själv sätta ihop en garderob som innehåller allt det som du behöver för att kunna förvara dina kläder. Detta kan vara allt ifrån extra många lådor, speciella skohållare eller varför inte en anordning för att förvara slipsar.

Många möbelbutiker erbjuder idag olika paketlösningar där du köper ett ”skal” till din garderob i form av väggar, dörrar och handtag utifrån ditt val och den plats som du har i rummet. Efter det kan du sedan lägga till en mängd olika varianter av förvaring som du enkelt kan sätta in i din garderob. Några av de mest vanliga bland dessa är klädstänger för att kunna hänga upp till exempel skjortor och blusar, samt utdragbara lådor där man kan lägga t-shirts eller shorts i prydliga högar.

Om du tror att ett garderobssystem som detta kan passa för dig så är det en hel del saker som du ska ha med i planeringen. En bra sak kan vara att se över ditt behov – hur mycket saker är det du måste få plats med? Se sedan över hur mycket plats du har i ditt hem för att placera garderoben på. En möbel som denna är inte alltid så lätt att flytta på, så därför kan det vara bra att välja ut rätt plats redan från början och sedan anpassa garderobens mått efter det.

Efter det så är det dags att titta på insidan. Har du till exempel väldigt mycket skor så kan speciella skolådor vara aktuellt för dig. Eller kanske har du väldigt många långklänningar som tar mycket plats, då kan du behöva en plats i garderoben där dessa kan hänga fritt. Att endast anpassa garderoben efter de kläder som du har i dagsläget kan kännas logiskt, men det är bättre att du istället planerar med mer plats än vad du är i behov av just nu.

Det enklaste sättet att köpa ditt garderobssystem på är genom att besöka en möbelbutik och där ta hjälp av den kunniga personalen med att hitta en garderob som passar dig. Men självklart kan du även beställa detta över nätet som du skulle vilja det.

Annan klädförvaring

Kläder är för många, speciellt unga tjejer, någonting som man är mån om att förvara på ett ordentligt sätt. Utöver den klassiska garderoben så finns det en mängd andra sätt som du kan förvara dina kläder på. Här kan du läsa mer om några av de olika förvaringssätt som finns att välja mellan.

Byrå
För mindre klädesplagg så kan en byrålåda vara ett utmärkt ställe att förvara sina saker på. Dessa finns i en mängd olika modeller och storlekar med både stora och små lådor med olika bredd och djup. Utöver att en byrålåda kan hålla plats för dina kläder så kan den vara en bra avlastningsyta i rummet som du även kan pryda med till exempel en vas med blommor eller personliga fotografier.

Klädställning
Någonting som blivit allt mer populärt under de senaste åren är att visa upp sina kläder på en klädställning. Tidigare var det inte så många som hade dessa hemma, utan istället så fanns dessa ställningar i butiker för att hålla plats åt produkterna. En klädställning består oftast av en rund stång där du kan hänga upp dina kläder på galgar. Denna hålls i sin tur upp av två eller flera ben som eventuellt är utförda med hjul så att du enkelt kan rulla runt din ställning vid behov. Här kan du till exempel förvara jackor, tröjor eller klänningar och samtidigt få en snygg inredningsdetalj i ditt rum.

Walk in closet
För många klädintresserade så är drömmen att kunna ha ett rum att fylla med sina kläder och accessoarer – en så kallad walk in closet, eller klädkammare som det heter på svenska. Detta fenomen har börjat slå igenom allt mer här i Sverige men då främst hemma hos de som bor i ett hem med stora utrymmen att nyttja. Har du ett rum till övers så kan du med enkla medel skapa din egen klädkammare genom att inreda det med speglar, klädstänger och annan förvaring.

Annorlunda förvaring
Självklart finns det en mängd andra sätt som man kan förvara sina kläder på och för många så är det bara fantasin som sätter gränserna. Om du har ett riktigt fint plagg som du tycker om så vill du nog visa upp det istället för att ha det hängandes inne i garderoben. Ett tips kan då vara att sätta upp en spik på väggen och där hänga en galge med ditt favoritplagg. Ett annat sätt kan vara att putsa av dina favoritskor och placera dem i bokhyllan som en snygg inredningsdetalj.