Meny Stäng

Bra förvaringslösningar i hallen

En hall är en sådan plats där många saker ofta trängs på liten yta. Ju större familjen är desto mer kläder, skor och annat ska få plats. Har man en rejält stor hall är det kanske inte något större problem men bra förvaring är något som trots allt behövs.

I hallen är det dessutom viktigt att tänka på att det bör vara enkelt att städa. Speciellt under höst och vinter samlas lera, grus och annat på skorna. Dessutom kan lite snö följa med in. Det kan både golv och andra ytor ta skada av. När du väljer förvaringsmöbler bör du alltså tänka lite extra på städmöjligheterna.

Förvaring av ytterkläder

Det allra bästa är såklart om man bara har de ytterkläder som används framme. På sommaren är det onödigt att ha t.ex. vinterjackorna hängande. Om familjen är stor kan en rejäl garderob vara bra att ha, annars kanske det räcker med krokar på väggen. En tamburmajor kan också vara ett bra val.

Skoförvaring

Ett traditionellt skoställ fungerar ofta bra för gymnastikskor och liknande. Det står dock på golvet och i en mindre hall kan det bli trångt. Det finns också skoskåp i plast som kan hängas på väggen. Det är som en lucka som öppnas när skorna läggs in och tas ut. Det får plats mellan två och fyra par skor i skåpen beroende på skomodell. Skåpen är lätta att göra rena och kan spolas ur vid behov. De har ofta en liten platt yta ovantill som kan användas för förvaring av nycklar och liknande, eller som avställningsyta. Det blir dessutom också enkelt att städa på golvet under skåpen.

Att förvara stövlar

Stövlar mår inte bra av att stå i ett skoställ. Då kan skaften vika sig och det gör att materialet går sönder. För att det inte ska ske behöver du ha något som håller skaften på stöveln upprätta. Det innebär än mer saker i hallen. Ett bättre knep är att ha en stång som hänger på väggen, lite lagom högt upp. Man hänger sedan stöveln i en klämma som hänger likt en klädgalge på kroken. När stöveln hänger kan den antingen precis nudda golvet, eller så hänger man stången lite högre upp. Då kan man komma åt att dammsuga och torka golvet under stövlarna.

Mössor, vantar och annat smått

I hallen trängs ofta också handskar, mössor, nycklar, sockor och halsdukar. Ett alternativ är att varje person har en mössa, en halsduk och ett par vantar. De förvaras i jackans fickor eller ärmar. Ett annat alternativ är att ha lådor på en hylla eller i en garderob i hallen. De kan antingen vara märkta med varje persons namn, eller med vad som finns i lådan. Finns det gott om plats på väggen kan även skoskåp fungera att ha den här typen av saker i.

Nycklar kan förvaras i ett nyckelskåp. Av säkerhetsskäl är det dock inte alltid så praktiskt att ha nycklarna i hallen. Då kan en tjuv lätt finna dem och finns bilnycklar med mera i nyckelskåpet kan även bilen försvinna. Vill du ha nycklar eller andra värdesaker i hallen är det klokt att gömma dem, till exempel i en garderob.