Meny Stäng

Rensa garderoben

En genomgående stil i din garderob kan göra det enklare för dig när du ska klä dig.

Det kan kännas skönt att rensa ur garderoben för att få en nystart inför att skola, jobb och vardag i allmänhet. Det finns en mängd olika sätt som man kan göra detta på och här följer en utförlig guide kring hur du enkelt maximerar din garderob, genom att minimera innehållet i den.

rensa garderoben

1. Töm ut alla plagg

Se garderoben som en tom canvas genom att börja det hela med att tömma ut alla dina plagg. Måla gärna upp en bild framför dig kring vilken stil du känner att du trivs i och vilka typer utav plagg du känner dig bekväm med och på så vis vill fylla din garderob med. Att ha detta i åtanke medans du rensar kan göra det hela lite enklare och undvika att spara kvar alltför många plagg som inte används.

2. Ta en plagg-typ i taget

Det kan kännas ganska överväldigande att rensa allting på en gång, men någonting som kan göra det hela lite enklare är att ta en plagg-typ i taget. Till exempel kan du börja med alla t-shirts för att sedan gå vidare till långärmade tröjor och efter det skjortor och koftor.

3. Gör en överskådlig rensning

De flesta har vissa plagg som man direkt vet om att man kommer ha kvar i sin garderob efter att rensningen är klar. Detta kan till exempel vara favorit-jeansen eller den där blusen som du köpte härom veckan. När du plockat fram alla plagg utav samma typ kan du börja rensningen med att lägga dessa plagg åt sidan, då dessa garanterat ska stanna kvar.

4. Sortera i olika högar

När dina guldkorn är bortplockade kommer nästa steg. Här rekommenderar vi att du utan att lägga någon större emotionell tanke i det hela, sorterar plaggen i tre olika högar – ha kvar, kanske samt ta bort.När detta är gjort går du igenom en utav högarna i taget.

Festklänningar är ett typiskt exempel på plagg som ofta bara används en gång

Plaggen som du väljer att spara kan du direkt lägga tillbaka på rätt plats i garderoben. Oftast blir det dessa plagg som är en bra grund i garderoben, som du sedan kan förgylla med det du väljer att spara ifrån kanske-högen.

Kanske-högen

Plaggen som hamnar i kanske-högen kan vara sådant som du enbart använt en gång eller inte vet om det passar. Dessa plagg kan behöva lite extra eftertanke innan du gör ett beslut kring dess framtid. Många kör enligt ettårs-regeln, där plagg som inte kommit till användning under det senaste året får försvinna. Ett tips här kan vara att även se vilka plagg som du redan sparat kvar i din garderob. Passar detta plagg ihop med dessa, eller har du kanske redan sparat ett plagg som är snarlikt och fyller samma funktion.

Ta bort-högen

Många har plagg som de redan vid första anblick vet om att dem inte passar eller inte faller en alls i smaken. Dessa hamnar troligen i ta bort-högen. Att ett plagg hamnar i ta bort-högen behöver inte betyda att det ska kastas. Kanske har du en vän eller familjemedlem som mer än gärna ärver plagget vidare. Om inte så finns det idag en mängd olika butiker som tar in second hand-plagg, antingen för att sälja vidare eller för att återvinna tyget. Plagg som har ett emotionellt värde, till exempel klänningen du bar på studenten eller vid din dotters bröllop, kan däremot sparas, men på en annan plats än i din garderob.

5. Se över din förvaring

På samma sätt som man kan göra sig av med plagg som har tappat formen kan galgar och annan förvaring behöva ses över. Att ha likadana galgar kan ge ett prydligt intryck till garderoben och även höja upplevelsen av att plocka fram kläder att bära. Det finns idag en mängd olika förvaringslösningar på marknaden och det kan vara väl värt att se vad som finns till just din garderob och som kanske kan lösa din förvaring på ett smidigare sätt.

6. Gör en sista koll

När du väl har gått igenom alla plagg och hängt in allting på sin rätta plats kan det vara bra att göra en sista koll över det du nu har kvar i din garderob. Är det kanske någonting som fattas och måste upp på din inköpslista? Utifrån denna lista kan du framöver se till att enbart få in nya plagg som faktiskt kommer till användning.