Meny Stäng

Skötselråd för en garderobsblomma

garderobsblomma

Hur sköter man en Zamioculcas zamiifolia eller garderobsblomma?
Garderobsblomman är en lättskött krukväxt. Den passar bra inomhus men man kan även ha den i kruka utomhus. Har man sin garderobsblomma utomhus är det dock klokt att tänka på att den inte kommer att må bra när temperaturen varaktigt sjunker under 15 grader.

Hur mycket ljus behöver en garderobsblomma?

En garderobblomma kan placeras nästan var som helst. Precis som namnet antyder kan den även trivas i en garderob där ljusinsläppet är minimalt. Garderobsblomman vill inte stå i direkt solljus men om den placeras lite längre in i ett rum där ljuset når den mår den bra. Blomman kommer att få grönare blad ju mindre ljus som träffar den. Däremot kommer blomman växa mer om den står i ljuset.

Vilken jord vill blomman ha?

När det kommer till garderobsblommor är de inte direkt kräsen när det gäller jorden de står i. De flesta garderobsblommor tycker faktiskt bäst om vanlig blomjord. Jorden ska dock inte vara för blöt, utan den får gärna vara av det torrare slaget. Tänk också på att en garderobsblomma som växer kan behöva planteras om eller delas på. Garderobsblomman vill inte växa i en för liten kruka.

Kräver garderobsblomman värme?

En garderobsblomma kräver ingen växthusvärme. Den vill gärna ha det varmt och vanlig rumstemperatur är perfekt för att blomman ska frodas. En garderobsblomma vill dock inte stå i drag eller i temperaturer under 15 grader.

Hur mycket näring och vatten ska garderobsblomman få?

Det är viktigt att komma ihåg att en garderobsblomma inte vill ha mycket vatten. Den torkar gärna upp ordentligt mellan vattningarna eftersom den lagrar vatten i sina rötter. Ju varmare och ljusare blomman står, desto mer vatten kan dock krävas, men jorden ska inte ständigt vara blöt. Under vinter och tidig vår räcker det ofta med att vattna växten en gång i månaden.

Under vår och höst skadar det inte att ge garderobsblomman lite näring vid varje vattning. Dosen ska dock inte vara speciellt hög. Under den här perioden kan du också vattna växten lite oftare. På vintern ska växten ha än mindre näring.

Hur stor blir blomman?

De flesta garderobsblommor blir mellan 25 cm och en meter höga. Det är dock sällan blommorna når en höjd på 1,5 meter. När blommorna når sin maxhöjd kommer de att börja växa på bredden och få större blad. Då behöver de också bli omplanterade så de kan fortsätta sin växtprocess.