Meny Stäng

Tips när du ska flytta från hus till lägenhet

Det finns flera orsaker till varför du har valt att flytta från hus till lägenhet. Det kan t.ex. vara så att du vill komma närmare stan där hus är för kostsamma eller svåra att hitta, men det kan också vara så att du vill sänka dina boendekostnader. En annan vanlig orsak att flytta från hus till lägenhet är att du är i behov av mindre boyta eller att du ska flytta till en helt ny stad.

Oavsett varför du har valt att flytta från hus till lägenhet ser flyttprocessen lite annorlunda ut än när du flyttar från lägenhet till hus. I majoriteten av alla fall är hus oftast mycket större än många lägenheter. Kanske består de också av flera våningar, något som många lägenheter inte har. De största problemen en flytt från hus till lägenhet kan innebära är således att få plats med alla de saker som huset så enkelt rymde.

Bästa tipsen när du ska flytta till lägenhet

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du ska flytta från hus till lägenheter. Här nedan listar vi några av de bästa knepen som gör flytten lite smidigare.

1. Rensa, rensa och rensa
Om du vet med dig att din lägenhet är mindre än ditt hus är det viktigt att du rensar och att du börjar rensa i riktigt god tid. Sannolikheten är nämligen stor att du inte kan få med dig alla dina möbler, saker och föremål till den mindre lägenheten. Kom ihåg att orden ”rensa” inte behöver innebära att du ska slänga dina saker. Passa på att sälja, skänka bort, byta bort eller återvinna i så gör du även miljön en tjänst.

2. Magasinera
Om det inte är en 100 % ren start i livet du vill åstadkomma kommer du med största sannolikhet vilja behålla en hel del saker, även om du rensar mycket. Får du inte plats med de möbler eller ting som du vill ha kvar kan du vända dig till ett företag som erbjuder förvaringsmöjligheter. Idag finns det många olika sätt att magasinera på, där du betalar en månadshyra och får tillgång till förråd likt ett garage eller en källare.

3. Avsluta avtal
När du bor i en lägenhet kommer du inte behöva anlita samma tjänster längre och därför är det bra att du avslutar eventuella avtal i tid. Det kan t.ex. vara avtal för vatten eller sophämtning, men också avtal för snöskottning eller liknande. Gör gärna detta så fort du vet att du ska flytta, eftersom vissa bolag har både uppsägningstid och bindningstid som du behöver anpassa dig efter.

4 Flyttstäda rätt
Majoriteten av alla människor vet att det krävs en flyttstädning i samband med en flytt, men visste du att du som husägare också behöver städa tomt och eventuellt garage. Vill du inte göra jobbet själv kan du med fördel anlita en flyttfirma eller som man säger i Finland – muuttofirma. Kom ihåg att din tomt och eventuella förråd ska vara i gott skick och gräsmatta ska vara nyklippt.