Meny Stäng

Tips på hur du kan använda skärmväggar i ditt hem

Skärmväggar

Önskar du ofta att du kunde utnyttja ytan i ditt hem på ett bättre sätt? Kanske har familjen utökats sedan ni flyttade in i bostaden, och nu är drömmen om fler rum stor. I så fall finns det en lösning. Skärmväggar kan vara till stor hjälp. Med hjälp av sådana går det att dela upp de rum som finns på ett smart sätt, utan några ingrepp som hyresvärden skulle kunna klaga över. Att lösa uppdelningen av rum med hjälp av skärmväggar är dessutom smart ur ekonomisk synvinkel, eftersom en sådan inte kostar mycket att köpa. Du behöver heller inte anlita hantverkare för att få den på plats. Det är något du kan lösa på egen hand, eller med hjälp från någon i familjen eller vänskapskretsen.

Få ett eget sovrum i ettan

Det är inte bara när familjen utökats som det kan vara aktuellt att dela upp lägenheten i fler rum. En skärmvägg kan även vara till stor hjälp för den som bor i en lägenhet som består av ett rum och kök. Många bor i en sådan lägenhet under studietiden, eller i början av sitt arbetsliv. Det fungerar vanligtvis utmärkt, men det faktum att sovrum och vardagsrum är kombinerat uppskattas inte av alla. Om du hör till den skara som gärna vill ha en avskild plats att sova på, kan en skärmvägg hjälpa dig att uppnå detta. Om rummet är tillräckligt stort går det utmärkt att dela av det på mitten med en portabel vägg. På det sättet får du en del där du kan ha en säng som du inte behöver visa upp för gästerna. Du får också ett vardagsrum, där du utan problem kan umgås med vänner och familj utan att de ser din obäddade säng. För många är detta en stor lättnad.

Skärma av balkongen med hjälp av en vägg

Det är inte bara inne i själva bostaden som en skärmvägg kan göra nytta. Den kan även användas för att få balkongen eller verandan att bli mer ombonad och avskild. I vissa lägenhetshus sitter balkongen eller uteplatsen ihop med grannens, utan något insynsskydd. Hur trevliga grannar du än har, så kanske du vill ha lite avskildhet när du sitter ute och solar eller fikar med dina vänner. Då kan några skärmväggar lösa problemet. Genom att sätta upp sådana på båda sidor kan du snabbt få en mer avskild plats att vistas på, även när du vill sitta ute.

Skärmväggarna kan för övrigt också användas till att hänga amplar eller blomkrukor på. På så sätt kan du skapa en verkligt inbjudande och hemtrevlig utemiljö, där du kan spendera många timmar varje dag på sommaren. Om du väljer väggar som är tillverkade i ett tåligt material kan de stå ute året runt, vilket naturligtvis underlättar. Om du bor i lägenhet är det inte alltid så lätt att hitta förvaringsutrymmen som är tillräckligt stora för att rymma så stora föremål som skärmväggar, men det behöver du alltså inte bekymra dig över om du gör ett klokt val av produkt.