Meny Stäng

Vad innebär det att vara inredningsarkitekt?

Inredningsarkitekt

Att arbeta som inredningsarkitekt ger en varierande och kreativ arbetsmiljö och arbetsdag. Ingen dag är den andra lik och man ställs inför nya utmaningar hela tiden. Uppdragen kan variera stort och innefatta både privata miljöer, företag och kommersiella miljöer så som köpcentrum, butiker och restauranger. En inredningsarkitekt kan vara anställd på ett företag eller arbeta som frilans och därmed vara sin egen chef.

Arbetsuppgifter som inredningsarkitekt

Som inredningsarkitekt är målet alltid att göra kunden nöjd oavsett om det handlar om en privatkund, företagskund eller kommuner, stat eller landsting. I de allra flesta fall får man en budget att hålla sig inom, vilken är viktig att man tar hänsyn till. Utifrån budget är det sedan inredningsarkitekten som tittar på den lokal som ska inredas och försöker hitta en så bra lösning som möjligt. Ibland har man som inredningsarkitekt helt fria händer men i andra fall ska man även hålla sig till en röd tråd eller andra önskemål från kunden.

Det är sedan inredningsarkitekten som tar fram förslag på inredning. Inredningen omfattar allt från färg och material på väggar, tak och golv till möbler, förvaring och belysning samt inredningsdetaljer så som kuddar, gardiner och prydnadssaker. Det är vanligt att alla förslag skissas upp för att kunna visas för kunden som får godkänna eller tycka till. Slutresultaten kommer vara avgörande för hur ett rum eller en lokal upplevs och det i sin tur kommer ha stor påverkan på hur till exempel en restaurangbesökare upplever sitt restaurangbesök.

Anställd som inredningsarkitekt eller egen företagare

Som tidigare nämnts kan man som utbildad inredningsarkitekt antingen vara anställd på ett företag. Det kan handla om stora företag som har sina egna inredningsarkitekter för att inreda och utveckla sina egna arbetsplatser, företag som åtar sig uppdrag inom inredning och arkitektur eller så kan man jobba inom möbelindustrin där man tar fram, utvecklar och designar nya och gamla möbler.

Om man hellre vill vara sin egen chef finns alltid möjligheten att starta eget företag för att frilansa och hyra ut sig själv som konsult på olika uppdrag. Då kan man bestämma själv om man vill rikta in sig på den privata marknaden, mot företag eller för offentliga verksamheter, alternativt en mix av allt. Alla uppdrag som rör offentliga verksamheter annonseras ut som upphandlingar något som man själv då kan bevaka som en jobbmöjlighet.

Det finns flera möjligheter som inredningsarkitekt, något som ger en stor variation av yrket och bidrar till en god utvecklingsmöjlighet.