Meny Stäng

Vad menas med en fondvägg?

Du har säkert hört ordet fondvägg någon gång. Kanske vet du precis vad det är och har till och med själv en eller flera fondväggar hemma. Eller så kanske du undrar vad det är för något, och funderar över om det skulle kunna förbättra helhetsintrycket i ditt hem. I så fall bör du läsa vidare, eftersom vi nu ska gå igenom vad en fondvägg är, och hur du kan skapa en sådan om du vill.

En vägg som sticker ut

En fondvägg är en vägg som skiljer sig från övriga väggar. Om du till exempel har målat eller tapetserat övriga väggar i ett rum med en viss färg eller tapet, kanske du vill ha en vägg som verkligen blir iögonfallande. Då kan du välja att måla en vägg i en annan färg eller tapetsera den med en annan tapet. Det kan också vara så att du väljer att kakla en vägg i ett rum som i övrigt är tapetserat eller målat. Det finns många olika sätt att skapa en avvikande vägg, men det är alltså en vägg som skiljer sig från de övriga, det vill säga sticker ut från mängden, som är en fondvägg.

fondvägg

Skapa en snygg fondvägg i ditt hem

Om du vill skapa lite mer liv i dina rum kan en fondvägg vara en utmärkt lösning. På ett relativt enkelt sätt kan du åstadkomma stor skillnad. Att ordna en fondvägg behöver inte alls vara svårt. Du kan själv välja hur du vill att vägen ska se ut och vilket material du vill använda. Låt kreativiteten flöda. Allra enklast blir det om du väljer att måla väggen. Då behöver du bara välja ut en passande färgnyans och måla de lager som krävs för att få ett heltäckande resultat. Om du i stället vill tapetsera kan du välja ut en tapet som skiljer sig från de andra. Om du har en enfärgad tapet på övriga väggar i rummet kanske du vill ha en mönstrad tapet på fondväggen. Om du å andra sidan har en mönstrad tapet på övriga väggar kanske du vill göra en enfärgad fondvägg för att skapa ett lugn. Du kan också låta kreativiteten gå ett steg längre och kakla en vägg eller sätta klinker på den. En annan populär variant är att göra en tegelvägg. Det ger ett lite rått intryck som tilltalar väldigt många.

Steg för att nå målet

När du ska göra en fondvägg behöver du följa några olika steg för att resultatet ska bli bra.

  • Välj vilken vägg som ska bli fondvägg. Här är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några rätt eller fel. Det är ditt tycke och smak som avgör. En god idé är att välja en vägg som hamnar i fokus direkt någon kommer in i rummet.
  • Välj färgnyans och material. Utgå från vilket intryck du vill åstadkomma.
  • Välj gärna en mörk nyans om du vill förminska rummet, och en ljus nyans om du vill åstadkomma en förstorande effekt.
  • Det är helt acceptabelt att låta fondväggen matcha delar av inredningen men tänk gärna på att om den matchar allt för mycket kommer du inte att få det avvikande intryck du förmodligen är ute efter.