Meny Stäng

Sängkista

Köp en sängkista online

Har du problem med förvaring av extra sängkläder? Kanske har du ett gästrum där dina vänner och släktingar sover när de är på besök. Det är naturligtvis väldigt praktiskt att ha ett extra rum att avvara. Problemet är bara att de extra uppsättningar sängkläder som används då och då tar upp en del utrymme även när de inte används. Långt ifrån alla har en klädkammare eller garderob där de får plats. Som tur är finns det en enkel och ofta estetiskt tilltalande lösning. Att skaffa en sängkista som kan placeras i gästrummet är en briljant idé.

Många olika varianter

Den som vill ha en sängkista har många olika varianter att välja mellan. Det finns modeller som ser ut som klassiska kistor. Dessa finns naturligtvis i olika storlekar och färger. Det finns till exempel vita kistor med järnbeklädda hörn. Det finns också träfärgade kistor som du antingen kan använda som de är, eller måla i din favoritfärg. Du kan också hitta sängkistor i svart och grått samt flera andra nyanser.

Träkistor är dock inte det enda som finns på marknaden. Du kan hitta sängkistor som ser ut som små fotpallar eller små soffor. Dessa går utmärkt att sitta på och de smälter in fint i möblemanget. Skillnaden mot exempelvis en soffa är att det finns ett lock och rikligt med förvaringsutrymme. Den här typen av sängkistor är ofta tygbeklädda och stoppade. Naturligtvis kommer de i en rad färger och mönster, och för den som är händig kan tyget bytas ut.

Olika priser på sängkistor

I och med att kistorna är tillverkade av olika material och storlekar skiljer det också mycket på priserna. Det finns riktigt billiga sängkistor för cirka 500 kronor men det finns och modeller för 2000 kronor. Naturligtvis kan den som letar också hitta både billigare och dyrare alternativ. Hur mycket en kista kostar beror naturligtvis också på vilken butik du går till. Vissa butiker säljer exklusiva möbler och inredningsdetaljer som därmed också är dyra. Andra butiker satsar på lite enklare produkter som tillverkas i många exemplar. Dessa brukar vara betydligt billigare. Du bör med andra ord kunna hitta en sängkista som du anser ha ett rimligt pris.

Om du vill spara pengar och samtidigt få en mer personlig kista kan du försöka fynda på loppis. Då och då går det att hitta en fin gammal kista för en billig peng. Den kan du sedan rusta upp och renovera vid behov. Ibland kan dock de gamla kistorna vara de allra vackraste, helt utan åtgärder. Om du inte hittar något fint exemplar på den lokala loppisen kan du alltid leta på sidor som Blocket och Tradera. Där finns ofta riktiga fynd.

Bygg din egen kista

Om du är konstnärligt och händig lagd och tycker att det är roligt med projekt kan du också bygga din egen sängkista. Antingen kan du själv göra en ritning eller söka upp en ritning på nätet. Det bör inte vara några större problem. Att bygga en sängkista är ett relativt enkelt projekt för den som är van att snickra. Så länge du är van att hantera hammare och spik bör inte detta bjuda på några större problem. Genom att du bygger kistan själv får du också ett helt unikt exemplar. Dina gäster kommer troligen bli fulla av beundran när de kommer in i gästrummet och ser kistan som du berättar att du själv tillverkat.

Tänk på frakten

Om du inte vill bygga sängkistan själv har du två alternativ. Du kan antingen köpa den i en lokal butik eller på nätet. Många upplever att det är enklare och går snabbare att shoppa online. Det du behöver tänka på om du köper den online är att frakt ofta tillkommer. Se därför till att granska fraktkostnaden före beställning. Vissa butiker erbjuder fri frakt när beställningen når över en viss kostnad. Om så är fallet behöver du inte bekymra dig. Om det däremot visar sig vara en dyr fraktkostnad kanske det lönar sig att handla någon annanstans. Oavsett om du väljer att kika vidare eller inte, så är det viktigt att du är medveten om den extra kostnaden.

Matcha inredningen

Eftersom det finns många olika sängkistor på marknaden är det ibland svårt att välja. Frågan är då hur du ska tänka för att kunna välja. Det bästa är förstås att titta dig omkring i gästrummet. Vilken stil har du valt att satsa på? Vilka färger är återkommande? Försök sedan hitta en möbel som passar in i rummet. Om du till exempel har valt att inreda i fransk lantlig stil, kan det se en smula märkligt ut med en kista i rostfritt stål. På samma sätt kan det se malplacerat ut med en kista i barockstil om du i övrigt satsat på en minimalistisk stil. Det gäller helt enkelt att hitta en bra balans. Detta faller sig naturligt för de flesta.

Vad kan förvaras i sängkistan?

Det har redan nämnts att sängkläder passar bra att förvara i kistan vid sängen. Finns det andra saker som också kan förvaras där? Det gör det absolut. I de allra flesta hem är just förvaring ett orosmoment. Många upplever att de har för lite förvaringsutrymme. En sängkista kan därför vara lösningen på många sådana problem. Du kan förvara allt från kökshanddukar till gardiner där i. På så sätt slipper du ta upp alla hyllor i garderoben och får plats över till kläder. I sängkistan kan du för övrigt också förvara vinterkläderna. Ofta tar overaller och jackor upp stor plats.

Du vill kanske inte ockupera hela klädkammaren med dessa. Att hänga ut dem i förrådet är heller ingen bra idé eftersom de då kan mögla. Att gömma undan dem i en kista är då en perfekt lösning. På det sättet håller de sig rena. De tar inte heller upp någon plats i förråd eller garderober. Vidare slipper du dålig lukt och kan plocka fram dem direkt när vintern kommer. Vinterkläder som hängt i ett förråd behöver ofta tvättas upprepade gånger innan användning. Det arbetet slipper du om du istället lägger ned dem i en sängkista över sommaren.

Recension:
Sängkista
Betygsatt av: Garderober.nu
Betyg: 4.8/5