Oavsett om man har en lite större eller en mindre pool som är platsbyggd behöver man ta hand om den inför vintern. Om det står vatten i den finns det risk att hela poolen fryser sönder, och om slangarna är fulla med vatten är man nästan garanterad att de måste bytas inför nästa säsong. Här tar vi upp en del saker som kan vara bra att tänka på när du ska göra en vinterstängning av din pool.
Hur mycket vatten ska tömmas ur?
Det man bör börja med är att tömma ur vatten ur poolen. En uppblåsbar pool som inte ska användas tömmer man helt, men i en platsbyggd pool ska lite vatten finnas kvar under vintern. Det viktiga är att man sänker vattennivån så den hamnar en bit under inloppen. Se också till att bräddavlopp och liknande dräneras och att frysflaska eller vinterpluggar hamnar i alla öppningar så de inte fryser sönder.
Rengöring
Inför vinterstängning av pool bör du se till att poolens klorhalt är mellan 1-3. Häll sedan i ordentligt med algbekämpningsmedel i det kvarvarande vattnet. Ta bort eventuella löv, smuts och annat skräp först. Rengör också bottnen och sidorna på lämpligt sätt så håller sig poolen fräsch tills det är dags att starta upp den igen och man slipper också fläckar på poolens sidor som kan orsakas av skräp som ligger kvar.
Rengör också alla filter och andra lösa delar så de blir rena och fräscha. Allt löst som manometer, stege, bräddavlopp och alla eventuella badleksaker bör spolas rena, och eventuellt rengöras med rengöringsmedel innan det läggs undan för vintern.
Vad ska kopplas bort?
Alla ventiler och slangar ska lossas eller öppnas så vatten inte kan bli stående. De slangar som inte behövs tas bort helt. Cirkulationspump, filter, värmepump och pump för jet-stream ska monteras bort helt och rengöras. Om filtren är mycket smutsiga kan det också vara lönt att byta ut dem inför nästa säsong.
Pooltäckning
Täck hela poolen med ett tätslutande överdrag, och dra gärna över eventuellt pooltak om du har ett sådant. Då förhindrar man att människor och djur ramlar i poolen. Det kommer inte heller ner snö eller smuts i det kvarvarande vattnet. Med ett rejält skydd behöver du inte heller oroa dig för att råka trampa ner i poolen om det kommit mycket snö och kanten inte syns.
Elektrisk poolutrustning under vintern
Elektriska komponenter gillar inte fukt och kyla om de inte är anpassade för att vara ute i sådant klimat. Det kan alltså vara klokt att ta in elektriska pumpar och liknande så det inte går sönder. Sakerna behöver inte förvaras varmt, men det bör i alla fall vara frostfritt i utrymmet. Om du låter poolens pump stå fuktigt under vintern, kan det i alla fall vara läge att ta in cirkulationspumpen i lite torrare klimat. Genom att låta delarna till poolen torka luftigt minskas också risken att mögel, alger och liknande börjar växa på och skada utrustningen. Dessutom är det betydligt trevligare att montera ihop och starta poolen igen om allt är i ordning efter vintern.