Meny Stäng

Fördelar med skjutdörrar till garderoben

Att införskaffa en ny garderob kan vara en komplicerad uppgift, man vill både att garderoben ska vara praktisk men också estetiskt tilltalande. Det finns många typer av dörrar man kan välja till sin garderob, ibland kan man även specialbeställa anpassade dörrar till garderober. Dessa dörrar ingår i sådana fall inte i det ordinarie utbudet, varför man ofta får betala mer. Det kan dock vara lönsamt.

Vad är en skjutdörr?

En skjutdörr är en dörr som man förflyttar i sidled för att kunna komma åt innehållet i garderoben. Den sitter ofta fastmonterad i väggen och skyddar dessutom garderoben mot smuts och väta. Skjutdörrar är speciellt vanliga till något större garderober där skjutdörrar är mest praktiska. Det finns ju ingen som helst mening med att ha en flera meter avlång vanlig dörr som man öppnar utåt, det skulle dessutom se ganska märkligt ut. Nej, skjutdörrar är praktiska till större garderober och det är av de anledningarna.

Skjutdörrar är bra då de inte tar upp någon plats i rummet. När du öppnar en vanlig dörr som svängs utåt så tar den ju upp utrymme i rummet. Det gör inte en skjutdörr alls. Eftersom skjutdörrar är platta så kan de förses med planscher eller rentav målningar som gör rummet lite mer inrett. Det kan bli snyggt om man lägger energi på att få till en fin skjutdörr.

Inga gångjärn

En skjutdörr har inga gångjärn som gnisslar eller behöver oljas, det kan därför sänka ljudnivån i rummet. Det är bra om man bor ihop med andra som riskerar att vakna av en gnisslande garderobsdörr.

Man kan med fördel sätta dit en spegel på skjutdörren. En stor fördel med att kunna välja var man vill spegla sig (då skjutdörren kan förflyttas) är att man exempelvis kan sminka sig i olika ljus (från fönster i rummet), vilket gör att man kan variera sin sminkningsprocedur.