Meny Stäng

Att hyra segelbåt utomlands

segla utomlands

Att åka på semester med båt är en annorlunda upplevelse. Särskilt för dig som aldrig testat det förut. Många tror att båtlivet måste vara en livsstil, men så är inte nödvändigtvis fallet. Även du som har växt upp utan tillgång till båt kan lära dig grundläggande sjömanskap och få en fantastisk sommar på sjön.

Hyr en båt

Det bästa sättet att första gången testa på båtlivet är att hyra en båt. Vilken typ av båt bestämmer du själv. Många tror att en motorbåt är enklare än en segelbåt, men det behöver inte vara fallet. En motorbåt är dessutom i de flesta fall, om du inte skaffar en stor, mest lämpad för kortare utflykter. Om du bara vill känna på hur det är att vara på en båt kan det därför vara klokt att börja med att hyra en motorbåt under någon eller några dagar. Med den kan ni sedan ta er ut på vattnet i ert närområde. Om ni bor i trakten kring Stockholm eller Göteborg har ni nära tillgång till skärgård som är perfekta för ändamålet. Ta båten och ankra någonstans mitt på havet och bada från den. Eller ta er till en ö någonstans och njut av en dag i en helt annan miljö än vad ni är vana vid.

För er som är ute efter mer äventyr, eller en längre expedition, så är det segelbåt som gäller. När ni hyr segelbåt kan ni ge er ut på långa turer. Antingen till någonstans i Sverige eller ännu längre bort. Det här är ett bra sätt att se mycket av omgivningarna, och dessutom få en upplevelse som definitivt är teambuildande och utvecklande för hela familjen.

hyra segelbåt utomlands

Ta en kurs

Innan det är dags att hyra båt är det klokt att ta en kurs i sjömansskap, anpassad efter vad det är du har tänkt dig. Om det är en större båt så behöver du någon form av formell utbildning för att få framföra den. Det finns gott om olika nybörjarkurser som går året om. Om du går en sådan får du lära dig hur man beter sig på sjön, att navigera, allt om säkerhet och mycket annat. Oavsett vad du planerat för är det klokt att lära dig åtminstone lite innan du ger dig ut. Faktum är också att många båtuthyrare, även privata sådana, ställer krav på vissa intyg för att de ska vilja hyra ut till dig. Se till att kolla upp det i god tid innan.

Planera inför semestern

Att vara på båtsemester ställer högre krav på planering än de flesta andra typer av semestrar. Det beror på att du är utlämnad till vädrets makter på ett helt annat sätt. Du kan helt enkelt inte vara säker på att din minutplanering när det kommer till gästhamnsbesök fungerar. Om det inte blåser kommer ni röra er med reducerad hastighet eller inte alls. Det gör att du inte bara behöver planera för vart ni ska. Du måste också planera för att det eventuellt kommer ta längre tid än vad sjökortet säger. Bli inte stående mitt på havet med för lite mat och färskvatten.