Meny Stäng

Klädsel vid begravning

Att gå på en begravning kräver mer planering och omsorg än andra typer av sammankomster. Alla som besöker en begravning bör respektera de önskemål som de närmaste anhöriga har och det är viktigt att inte glömma den sorg och ibland förtvivlan som kan finnas hos de som stod den avlidna allra närmast.

Om begravningen exempelvis ska hållas i Malmö kan man få stor hjälp av en begravningsbyrå i Malmö som har erfarenhet av att anordna begravningar.

Generella riktlinjer för begravningsklädsel

Riktlinjerna för klädsel vid en begravning skiljer sig åt beroende på om du är kvinna eller man. En kvinna kan välja mellan att bära långbyxor, kjol eller klänning medan en man i första hand bör bära en kostym. En man som är nära anhörig ska välja en vit slips medan övriga män bör bära en svart slips om han har en svart eller mörk kostym. Om det inte finns en angiven klädkod i inbjudan bör alltid mörka färger väljas som till exempel mörkblått, svart eller mörkgrått. Till kläderna passar det bäst med svarta skor och strumpor för både män och kvinnor.

Vilken klädsel som är lämplig på en begravning beror delvis på om du hör till den grupp som räknas till närmast anhöriga eller inte. Grundregeln är att närmast anhöriga ska vara mer formellt klädda än övriga gäster.

Till de närmast anhöriga räknas följande personer:

  • Partner eller maka/make
  • Barn och bonusbarn
  • Barnbarn
  • Föräldrar
  • Syskon och syskonbarn
  • Mor- och farföräldrar
  • Kusiner
  • Svärmor och svärfar
  • Svägerska, svåger och måg

För alla besökare på en begravning gäller också att klädstilen i sin helhet är respektfull. Att bära djupa urringningar eller trasiga jeans liksom kläder med provokativa tryck ska inte förekomma om det inte har varit en uttrycklig önskan om det i inbjudan.

Klädsel enligt inbjudan

Även om det finns en viss klädkod som är gällande för begravningar bör eventuella önskemål som kommer från arrangörerna av begravningen respekteras. Det kan förekomma önskningar om att besökarna ska klä sig ljust och färgglatt trots att det inte hör till den traditionella klädseln. Med andra ord bör du i första hand välja klädesplagg utifrån den klädkod som står angiven i inbjudan. Orsaken till det avvikande önskemålet av klädsel kan till exempel bero på att den avlidna personen har uttryckt en sådan önskan innan sin död för att han eller hon inte ville att begravningsproceduren skulle bli en dyster dag utan istället vara en påminnelse om liv och glädje.

Om klädkoden för begravningen är ljus klädsel är det främst milda färger som passar och om klädkoden är valfri kan du välja mer fritt även om väldigt skrikiga färger som till exempel knallgult och neongrönt bör undvikas.