Meny Stäng

Så väljer du rätt väggfärg

Vill du förnya med färg där hemma? Då kanske du lägger pannan i djupa veck när det kommer till valet av färg, för hur ska du egentligen tänka? Vilken färg du väljer kommer att ha stor påverkan på rummets utseende och känsla så det gäller att välja rätt. Som tur är finns det några smarta riktlinjer du kan ta hjälp av. Läs vidare för att ta reda på hur du ska resonera när du ska välja väggfärg till ditt hem.

Kalla och varma toner

Man brukar dela in färg i varma och kalla toner. Till de kalla tonerna räknas färger som går i grönt och blått och till varma toner räknas färger som går i gult och rött. Det betyder att en vit färg kan vara både varm och kall. Har den gulröda undertoner är den varm, medan den är kall om den har grönblåa undertoner. Vilka undertoner du ska välja beror på vilken känsla du vill ha i rummet. Vill du att rummet ska kännas ombonat och mysigt? Då ska du välja färg med varma undertoner. Vill du istället ha en större känsla av rymd? Då passar kalla toner bättre.

Färgen blir starkare ju större yta du målar

Ett bra sätt att välja väggfärg är att ta hem några provburkar med färg och måla på väggen. Tänk bara på att färgen blir mer dominerande ju större yta den täcker. Det kan innebära att en färg som på en liten väggyta känns ganska diskret i själva verket blir väldigt färgstark när du målar hela rummet. Det kan med andra ord vara bra att välja en färg som är några nyanser ljusare än den du från början tänkte välja.

Mörka och ljusa kulörer

Mörka och ljusa kulörer

Det är också viktigt att veta att färgens mättnad påverkar rummet oerhört mycket. En mörk färg gör att rummet känns mindre medan en ljus färg skapar mer rymd. Vill du ha ett rum som verkligen känns ombonat och mysigt? Då väljer du en mörk färg som har gulröda undertoner. Vill du istället ha maximal rymd? Då är en ljus färg med blågröna undertoner att föredra.

Blank eller matt färg

Färger kan också vara allt från högblanka till matta. Fördelarna med en blank färg är att den reflekterar ljus bra. En blank färg är också lätt att rengöra. Risken med en allt för blank färg är dock att alla eventuella ojämnheter på väggen kommer att synas extra bra. En matt färg ger inte samma ljusreflektion men kommer att göra att rummet känns lugnare. Ofta brukar man måla själva rummets väggar med en ganska matt färg för att sedan välja en blankare färg till snickerier såsom lister och fönsterfoder.

Kort sagt, med färg kan du påverka ett rums utseende otroligt mycket. Lägg därför lite extra tid på att fundera över ditt färgval.