Garderobsbelysning

När man planerar sin garderob är det ofta själva förvaringen som man har i åtanke. Men förutom den finns det flera andra saker som man bör tänka på för att kunna njuta utav sin nya garderob så mycket som möjligt. En sådan sak är belysningen, där man då brukar tala om den specifika termen garderobsbelysning.

Med garderobsbelysning menar man belysning som sitter inne i garderoben och finns till för att du enklare ska kunna hitta bland dina saker. Ibland räcker inte den övriga belysningen i rummet till, då till exempel garderobsdörren kan skymma ljusets insläpp. Med en lampa inne i garderoben får du en mycket bra punktbelysning som gör att du smidigt kan hitta det du söker.

Garderobsbelysning finns idag i flera olika varianter och en vanlig sådan är en mindre batteridriven lampa som du enkelt fäster inne i garderoben med hjälp utav en klämma eller dubbelhäftande kuddar. Dessutom finns det modeller som automatiskt tänds när du öppnar garderobsdörren, vilket gör att du alltid är garanterad ett hjälpande ljus. Dessa lampor fungerar så att knappen sitter emot dörren och släpps upp när dörren öppnas.

Garderob med skjutdörrar

När du ska välja garderob finns det en mängd smarta lösningar att välja mellan. En sådan som allt fler föredrar är garderober med skjutdörrar. Förutom att det ger ett snyggt inslag i rummet så för det med sig en hel del praktiska saker.

Att välja en garderob med skjutdörrar för med sig flera fördelar jämfört med en garderob med vanliga dörrar. Genom att skjuta dörrarna i sidled behöver du inte tänka på att ha bra med plats bredvid garderoben för att dörren ska kunna öppna sig. Därför lämpar sig en garderob med skjutdörrar mycket bra om du bor trångt eller vill utnyttja din boyta maximalt, till exempel i en trång hall eller i ett litet sovrum.

Du kan antingen köpa en komplett garderob med skjutdörrar eller sätta upp en egen skjutdörr på den garderob som du redan har. Dessa skjutdörrar fästs då med skenor uppe och nere, vilket gör att du även kan sätta upp en skjutdörr mellan golv och tak, för att bakom dessa välja helt fritt vilken garderobsinredning du vill ha.

>> Här hittar du garderober med skjutdörrar <<

Garderobsinredning

När man köper en garderob så är det inte bara dess utsida som är viktig utan även vad som finns på insidan. Med garderobsinredning menar man de attribut som finns innanför garderobens dörrar och det är dessa som  hjälper dig att hålla ordning på dina plagg. 

Garderobsinredning kan finnas i flera olika former där hyllplan, korgar och stänger är några varianter. När man köper en garderob ingår det ibland inredning, medans man i andra fall får köpa till det som passar bäst för just ditt behov. För en del räcker den inredning som följer med inte till och då får man istället komplettera sitt köp.

Garderobsinredning kan även vara aktuellt för den som har inbyggda garderober i sitt hem. I många fall har dessa ingen ursprunglig inredning, utan man får själv installera det man vill ha.

Trådbackar – klassiker med god översyn
En mycket vanlig typ utav garderobsinredning är trådbackar, som du med hjälp utav skenor kan dra ut och in som vanliga lådor. Skillnaden mot dessa är att man här får en bättre översyn över innehållet. Skenorna fästes på insidan utav garderobens väggar och alternativet till det är att köpa en golvställning med färdiga skenor som du ställer in i garderoben. Dessa ställningar säljs ofta med tillhörande trådbackar.

Var kan jag köpa garderobsinredning?
Många varuhus har idag stora utbud utav garderobsinredning, allt för att du ska kunna få en så bra överblick för dina saker som möjligt. Det kan underlätta att köpa din garderobsinredning hos samma butik som du har köpt din garderob, då deras mått ofta är anpassade för varandra. På så sätt kommer du garanterat att få plats med garderobsinredningen i din garderob.

Anpassade garderober

Vilket behov man har av en stor garderob skiljer sig självklart från person till person och det är inte alltid som de garderober som finns på marknaden räcker till. Då kan det vara aktuellt att kika närmare på något av de olika garderobssystem som många möbelvaruhus idag erbjuder sina kunder. Du kan här vara med och själv sätta ihop en garderob som innehåller allt det som du behöver för att kunna förvara dina kläder. Detta kan vara allt ifrån extra många lådor, speciella skohållare eller varför inte en anordning för att förvara slipsar.

Många möbelbutiker erbjuder idag olika paketlösningar där du köper ett ”skal” till din garderob i form av väggar, dörrar och handtag utifrån ditt val och den plats som du har i rummet. Efter det kan du sedan lägga till en mängd olika varianter av förvaring som du enkelt kan sätta in i din garderob. Några av de mest vanliga bland dessa är klädstänger för att kunna hänga upp till exempel skjortor och blusar, samt utdragbara lådor där man kan lägga t-shirts eller shorts i prydliga högar.

Om du tror att ett garderobssystem som detta kan passa för dig så är det en hel del saker som du ska ha med i planeringen. En bra sak kan vara att se över ditt behov – hur mycket saker är det du måste få plats med? Se sedan över hur mycket plats du har i ditt hem för att placera garderoben på. En möbel som denna är inte alltid så lätt att flytta på, så därför kan det vara bra att välja ut rätt plats redan från början och sedan anpassa garderobens mått efter det.

Efter det så är det dags att titta på insidan. Har du till exempel väldigt mycket skor så kan speciella skolådor vara aktuellt för dig. Eller kanske har du väldigt många långklänningar som tar mycket plats, då kan du behöva en plats i garderoben där dessa kan hänga fritt. Att endast anpassa garderoben efter de kläder som du har i dagsläget kan kännas logiskt, men det är bättre att du istället planerar med mer plats än vad du är i behov av just nu.

Det enklaste sättet att köpa ditt garderobssystem på är genom att besöka en möbelbutik och där ta hjälp av den kunniga personalen med att hitta en garderob som passar dig. Men självklart kan du även beställa detta över nätet som du skulle vilja det.

Annan klädförvaring

Kläder är för många, speciellt unga tjejer, någonting som man är mån om att förvara på ett ordentligt sätt. Utöver den klassiska garderoben så finns det en mängd andra sätt som du kan förvara dina kläder på. Här kan du läsa mer om några av de olika förvaringssätt som finns att välja mellan.

Byrå
För mindre klädesplagg så kan en byrålåda vara ett utmärkt ställe att förvara sina saker på. Dessa finns i en mängd olika modeller och storlekar med både stora och små lådor med olika bredd och djup. Utöver att en byrålåda kan hålla plats för dina kläder så kan den vara en bra avlastningsyta i rummet som du även kan pryda med till exempel en vas med blommor eller personliga fotografier.

Klädställning
Någonting som blivit allt mer populärt under de senaste åren är att visa upp sina kläder på en klädställning. Tidigare var det inte så många som hade dessa hemma, utan istället så fanns dessa ställningar i butiker för att hålla plats åt produkterna. En klädställning består oftast av en rund stång där du kan hänga upp dina kläder på galgar. Denna hålls i sin tur upp av två eller flera ben som eventuellt är utförda med hjul så att du enkelt kan rulla runt din ställning vid behov. Här kan du till exempel förvara jackor, tröjor eller klänningar och samtidigt få en snygg inredningsdetalj i ditt rum.

Walk in closet
För många klädintresserade så är drömmen att kunna ha ett rum att fylla med sina kläder och accessoarer – en så kallad walk in closet, eller klädkammare som det heter på svenska. Detta fenomen har börjat slå igenom allt mer här i Sverige men då främst hemma hos de som bor i ett hem med stora utrymmen att nyttja. Har du ett rum till övers så kan du med enkla medel skapa din egen klädkammare genom att inreda det med speglar, klädstänger och annan förvaring.

Annorlunda förvaring
Självklart finns det en mängd andra sätt som man kan förvara sina kläder på och för många så är det bara fantasin som sätter gränserna. Om du har ett riktigt fint plagg som du tycker om så vill du nog visa upp det istället för att ha det hängandes inne i garderoben. Ett tips kan då vara att sätta upp en spik på väggen och där hänga en galge med ditt favoritplagg. Ett annat sätt kan vara att putsa av dina favoritskor och placera dem i bokhyllan som en snygg inredningsdetalj.